Ditt Navn




17mai frokost- Eggsalat

  • 16.05.2014, 17:27

Glemte å ta med denne herligheten tidligere i dag i forbindelse med tips til frokost/lunsj i morgen, 17mai. Den er veldig god og fortjener å bli tatt med og delt med dere :)


Eggesalat

1pk majones 
1beger rømme
1ts eddik 

salt/pepper
en klype karrie

6 hardkokte egg
3-4 vårløk(kan byttes ut med gressløk )

kok eggene, avkjøl og del de en gang på langs og en gang på tvers i en eggdeler. 

miks dressingen, smak til med salt ,pepper og karri.
Hakk opp vårløken og ha den i blandingen
tilslutt tilsett eggene. 
Denne smaker også best om den får stått litt før særvering 

 

Om du er rammet av egg hamstring og tomme hyller , oppskriften kan fint halveres :)

 

 

 

#blogg #hverdag #mat #oppskrift #17mai #inspirasjon #morsinunge
 






17mai frokost- Rekesalat

  • 16.05.2014, 06:26

17mai er for mange en dag med frokost/lunsj sammen med nære og kjære. Her kommer en enkel oppskrift på en god salat som gjør seg på bordet og i magen ;)

 



Rekesalat

1pk majones
1dl rømme
saften av 1/2 sitron
1 boks gulerøtter/erter

200g reker
150g crabstiks

salt/pepper

bland sammen dressingen, smak til med salt og pepper

La rekene renne godt av seg, del crabsticksen i biter, og tilsett i blandingen .

 

den smaker best om den får stått noen timer før servering :)

 

 

#blogg #hverdag #helg #17mai #frokost #lunsj #salat #rekesalat #inspirasjon #morsinunge






Pizza Snurrer- Helge kos

  • 22.02.2014, 14:27

Helge kos! Disse er ypperlig å krype seg opp i sofaen med på ett fat og knaske i vei, mens gullrekka ruller på tv`n . 

Oppskrift på deigen :

4 Dl hvetemel
1 1/2 dl lunket vann
1 knivspiss salt
2 ss olje

Heves i ca 30 min

Ønsker du fortgang i heveprosessen eller en litt tykkere pizzabunn, tilsett ett lite dryss sukker i deigen, det gir god næring til gjæren :)

Sausen :
Dette gir mye saus og du kan fint halvere. 

2 ss hvetemel

50 g smør

ca4- 5 dl melk

1 boks tomatpurre

Smelt smøret i en kjele, tilsett melet og rør godt. Spe med melken. Hvor mye melk du bruker er avhengig av hvor tykk du vil ha sausen. Tilsett tomatpurren.

Finhakk en hel gul løk
Finhakk 1-2 fedd hvitløk
Surr løken blank og myk i ei stekepanne, tilsett hvitløken mot slutten, den skal ikke bli stekt eller brun .

Hell løken over i sausen  og la det småkoke , rør så den ikke svir seg


Av krydder kan du bruke det du selv liker jeg har brukt :

3 ss provance krydder
2 ts chilli pulver
1 ts paprikapulver
1 ts pepper
1/2 ts salt
1/2 ts sukker 

 


Hell sausen over  stekt kjøttdeig/karbonandedeig/kyllingkjøttdeig. 
Som nevnt blir det mye saus. Det jeg ikke bruker over kjøttet har jeg over på glass og putter i fryseren, klar til neste gang :) 

 


Kjevle en rektanger, hell over kjøttet og dryss over ost

 


Ikke ha fyll helt ut på kantene , da blir det mindre griserier. 
Jeg anbefaler å avkjøle fyllet før du har det på deigen. Jobben med å rulle det sammen, samt få de over på stekebrettet like pene, blir mye enklere om ikke fylle mykner opp deigen ;) 

 



Disse ble ikke spesiellt pene, men slik går det nå kokken er mer opptatt av å ta bilder og fyllet var varmt :) Men smaken er der og magen ble mett og dama førnøyd ;)

 

 

Ha en flott lørdag:)


#blogg #hverdag #helg #lørdag #mat #oppskrift #kosthold #kosemat #pizza #pizzasnurr #alleoppskrifter #morsinunge

 






Torsk i karrisaus- Ovnsstekt

  • 21.02.2014, 10:12

Lovet flere middags innlegg med oppskrift denne uke, det har så langt uteblitt.. ikke lett å alltid huske å knipse bilder mens man svinger seg med sleiva .. Men her kommer mandagens oppskrift- Torsk i karrisaus, kjapt, enkelt og godt

TORSK I KARRISAUS- 2 PERSONER

 

saus :

25 g smør

1 ss mel

6 dl melk

karri

salt

Smelt smør i en kjele, tilsett melet. rør godt. Spe i med melken. Jeg brukte også litt fløte da jeg hadde en skvett som måtte brukes.

Smak til med Karri og salt. jeg brukte 2 ts karri og under 1/2 ts salt.

la sausen småkoke noen minutter 

400 g fiskefilet (torsk )

1/2 purre

1/2 brokkoli

Smør en ildfast form
Legg i fiskestykket

legg over brokkoli og purre 

Tilslutt heller du sausen over.

 

stekes i ovnen på 200 grader i ca 15 minutter (avhengig av fiskens tykkelse) 

 

Dette var veldig enkel, men kjempe god fiskerett som til og med samboeren min gafflet i seg :D
Med andre ord, ypperlig måte å få  barn til å spise  fisk og grønnsaker på en og samme tid ;)

Ha en alle tiders fredags formiddag videre :)

 

 

#blogg #hverdag #kosthold #mat #oppskrift #alleoppskrifter #fisk #torsk #karri #sunt #morsinunge






Fersk suppe- Hjemmelaget

  • 12.02.2014, 15:07

Okse kjøtt med bein (bog ) 

1 liten kålrot
 1/2 hodekål
5-6 gulerøtter
1/2  sellerirot
1 hel purre  


Start med å kok kjøttet.
Ha det i en stor kjele, fyll vann til det akkurat dekker kjøttstykket.  Tilsett litt salt og pepper ( ca 1/2 ts av hver, smak sak ) 
Skum av etter hver for en klar suppe 
la det småkoke i ca 2 timer 

De siste 20-30 minuttene tilsetter du grønnsakene og lar de koke med.  Salt og pepper suppen .

 



Server suppen først, som forrett. 

Deretter serverer du kjøttet med sursøt saus.


Sursøt saus : 

2 ss smør

2 ss hvetemel
1 gul løk

1 ss eddik

2 ss sukker.

6 dl kraft fra suppen

surr løken myk i smøret. tilsett melet og spe med kraften, rør godt mellom speingen. 
Tilsett eddikken og sukkeret. Sausen skal ha en midl sursøt smak
 

 

Perfekt middag på en kald vinterdag etter å ha luftet kroppen ;)

 

#blogg #hverdag #husmanskost #mat #matogdrikke #fersksuppe #alleoppskrifter #morsinunge






Havrepannekaker- Frokost

  • 04.02.2014, 11:23

Jeg er av den typen som ikke spretter ut av sengen og hiver i meg frokosten. Som kjent ; Uten mat og drikke, duger helten ikke. Det å få i seg noe på morgenkvisten gjør at det er lettere å spise gjevnt utover dagen, uten å få jojo blodsukker. I jakten på morgensulten driver jeg å ekspriminterer med litt forskjellig varianter av fristende frokostretter. Nå om dagen er det havrepannekaker som er en stor vinner, bare lukten mens jeg steker dem gjør noe med sulten, den kommer snikende. 


Jeg har hjemmelaget blåbær fra i høst i fryseren og jeg tror det er noen hakk sunnere enn det man får kjøpt, så da er det fullt lovlig å ha, selv på en hverdag! :) Antioksidant bombe! ;)

Du trenger:
*2 dl havregryn
*1 dl siktet rugmel 
*1 ts bruntsukker (kan sløyfes)
* ett lite dryss m salt
*1 ts bakepulver
*2 ss olje
*2 dl melk
*2 egg

Miks alt i en bolle, la røren stå noen minutter mens du tar en finpussen på ansiktsmalingen.
Stekes på middels sterkvarme, på begge sider 



Denne røren gir ca 10 små pannekaker. Røren kan fint oppbevares i en bolle med lokk i flere dager i kjøleskapet.. evt fryses. 
Om du ikke har alt for god tid  før pliktene starter kan du lage røren dagen før. Den kan også brukes i vaffeljern, men da ville jeg hatt litt mer melk i slik den blir mer flytende.

Serveres med bær, syltetøt, ost, smør osv osv ;) 

 

#blogg #blogsoft  #mat #matogdrikke #kosthold #ernæring #sunt #havre #havregryn #pannekaker #havrepannekaker #alleoppskrifter #morsinunge






Oksestek- med rødvin saus

  • 01.02.2014, 12:51


Stek i ovn er ekte søndagsmiddag, mener jeg. Denne god saken hadde vi forrige søndag. Deler oppskriften i dag, kanskje noen får ett tips til helge kosen ?:)



Gni in steken med salt og pepper, kvelden før. 

Sett stekeovnen på 125 grader
Kutt ønsket grønnsaker i store biter og legg i en stor ildfast form. Legg steiken på toppen og fyll opp med vann slik det akkurat når opp til steken. Fyll på underveis om behov

Grønnsakene jeg  har brukt er:

* 3 gulerøtter
*1/2 brokkoli
*1 løk i båter

Bruk steketermomoeter, når gradene viser 65 er steken rosa.  Jeg tok den ut når gradene viste 65, pakket den inn i folie og lot den stå i ca 30 min ++ Da var den den skjære klar, mør og fin ! :)

Toatal steketid ble 2 timer. Dette varierer , avhenig av størrelsen på steken

Mens steken er i ovnen begynner du på sausen.

*7,5 dl rødvin
1 1/2 rødløk
*150 grøm smør
*Pepper
*kraft (bruk kraft fra steken ) 

 


Kok løk og rødvin på svak varme. Det skal kose helt til det får en sirupaktig konsistens. 
Når steken er ferdig og står å hviler, sper du sausen med kraft, rører inn smøret og smaker til med pepper. Om du ikke har nok kraft kan du bruke litt buljong :)

 

 

Bilder av ferdige retter er jeg dårlig på, mathungeren tar overhånd og jeg glemmer det bort :)

 

Hva er søndags middag for deg ?:)

 

 

#blogg #hverdag #helgemat #søndagsmiddag #familie #middag #søndag #helg #oksestek #rødvinsaus #morsinunge






Franskmarinert svinekam

  • 22.01.2014, 14:44

Denne oppskriften skulle jeg dele med dere forrige uke, men den smaker like godt denne uken :)

Franskmarinert svinekam er noe vi ofte har. Denne under har jeg kjøpt ferdig marinert på ICA, men jeg har også laget marinaden selv og kjøpt en naturell svinekam(ikke røkt ) og laget den fra bunnen av. Og det er hakket bedre.

 

Kjøtt som skal marineres syntes jeg er best å gjøre dagen før, da får smakene satt seg godt inn i kjøttet.

For franskmarinert svinekam trenger du 
paprikapulver 2 ts 
Chillipulver(eller en frsik chilli, uten frø)
provance krydder 2 ss ( eller friske urter om du har det )
korriander  1 ts 
ingefær 1/2 ts 
ca 1/2 hvitløk , finhakket
olje 1 dl

 Bland sammen alle krydderene med oljen, vend svinekammen godt i blandingen og la den stå i kjøleskapet over natten. 

Hvor mye du ønsker er en smaksak og størrelsen på kjøttstykket. Svinekjøtt er noe jeg syntes i seg selv er lite smak i og passer ypperlig å tilsette herlige smaker.

putt svinekammen i en stekepose  med  tempraturmåler midt i kjøttet. Sett den i i ovnen på ca 120 grader ( du kan også senke tempen yttligere, da blir steketiden lenger)

 

Jeg stekte denne i 1 time i stekposen, og tok den deretter ut, la den i en smurt ildfastform, sammen med væsken som var i posen, og stekte den videre til kjærnetempraturen var nådd. Dette vil variere ut i fra størrelsen på kjøttet.


Svinekjøtt syntes jeg skal være gjennomstekt, jeg satte  kjærnetempraturen på 65 grader, når denne var oppnådd tok jeg kammen ut, pakket i folie, laget saus av kraften, kotepotere. Hviletiden ble da ca 30 min og akkurat passe til at kjøttsaften fikk satt seg og stykket var fullt av smak. 

Serveres med ønsket tilbehør. Jeg gikk for noe så tradisjonellt som potere og gulerøtter ;)

 

Toltale steketiden ble 2 timer , kammen veide 1,5 kg. 

 

 

#blogg #blogsoft #mat #matogdrikke #oppskrift #alleoppskrifter #hverdag #morsinunge

 

 






Fargerik Wok med Sursøt saus- Kylling

  • 09.01.2014, 11:08

Wok kan lages i uendelig mange variasjoner, både med tanke på kjøtt og grønnsaker. Det er en rask rett hvor man kan ta det det man finner i kjøleskapet av grønnsaker og kjøtt. Selv foretrekker jeg kylling. Og kål, jeg elsker kål :D

Start med å lage sausen:


Du trenger :

-1dl hvit eddik - 3 spiseskjeer brunt sukker - 2 spiseskjeer ketsjup - 2 teskjeer soyasaus

Bland og kok opp.

Tilsett 2 teskjeer maizenna rørt ut i 4 teskjeer vann, rør til det tykner

 

Du trenger  til 2 posjoner:

1/2 squash
1/3 liten hodekål
1/2 liten paprika
1/2 rødløk

2 stk kyllingfilet i strimler. 





Start med å stek kyllingen i litt olje, i en wok/stekepanne. Legg de til siden på ett fat når de er gjennomstekt.
Fres grønnsakene, start med de som trenger lengst tid. Her er det kålen, løken,paprika og til slutt squash.
Når alle grønnsakene er møre legger du over kyllingen igjen og blander inn sausen. 

Serveres med  , kokt ris, nudler eller gjør som meg, spis woken alene, det er mye mat og smak i den i seg selv:)

Håper du fikk ett tips og en  middags ide :)

 

#blogg #blogsoft #mat #matogdrikke #grønnsaker #hverdag #hverdagsmat #wok #raskmat #alleoppskrifter #morsinunge






Helstekt Svine Ribbe

  • 09.12.2013, 14:01

I går hadde vi en førjuls-prøvemiddag. Det er greit å trene litt før selveste julaften;)
Nedenfor kommer en trinn for trinn beskrivelse i bilder av hvordan jeg lager ribbe. Det er flere måter å gjøre det på, noen har den i biter, og noen langsteker den fra tidlig om morgen. Jeg bruker å gjøre det slik det er beskrevet under, alltid godt reslutat ;) Riktignok av det en tanke for mye fett på denne ribba, men det kan ikke husmora stort for når den var godt vakumpakket under innkjøpet ;P 

 

Gni ribba godt inn med salt og pepper. La den ligge kaldt i 2-3 dager.


Ta ribben ut av kjøleskapet ca en time før steking slik den ikke er iskald.
Sett stekeovnen på 220 grader, over og under varme. 

Legg den i en langpanne med svoren NED. 
Hell 3-4 dl vann i langpannen 

 


Dekk til langpannen med folie. Sett den midt i ovnen. Etterfyll med vann om behov 
La ribba stå i ovnen i ca 45 min. 

 


Ta formen ut av ovnen. Senk temperaturen til 170 grader. 
Legg en tallerken under ribba. Slik at fettet vil renne av den.
Sett langpannen med ribba ett hakk høyere enn midt i ovnen, la den stå i 1 1/2 - 2 timer.
Om du bruker temperaturmåler, skal den ha en kjernetemp. på 75 grader. 

 


De siste minuttene skrur du over på 250 grader og grillfunksjon(bruk grillvarmluft om du har )  Nå er det viktig du sitter å stirrer på den, her skjer det fort. Svoren bobbler og blir sprø. 
 

 




Jeg hadde den i 30 sek for mye, resultatet ble en liten svidd del.... Godt det var prøve steking og ikke selv julemiddagen ;)



Mektige saker dette her, og jeg for min del foretrekker pinnekjøtt fremfor ribbe, men i tradisjonens tro så blir det ribbe i år også .

 

Hva spiser du/dere på julaften ?

 

#matogdrikke #julemat #jul #juletradisjon #rinne #helstekt #sprøsvor #alleoppskrifter #morsinunge






Til frokosten - Eggesalat

  • 07.12.2013, 14:59

 

Tiden er her, tiden vi setter av ekstra god tid til frokostene og familehygge. Da er det ekstra stas med litt annet enn norvegia på bordet. Å lage en eggesalat er raskt og enkelt. 
og ikke minst, kjempe godt :) 

 

Du trenger :
4 hardkokte egg
1 dl rømme
1 Dl maijones
1 ss sennep
1 liten ts eddik
en god bundt gressløk eller 1 vårløk
Salt &pepper 

 





Slik gjør du :

Del eggene i små biter. Bruk eggdeleren,først vanlig og så på langs. Eller bare hakk eggene i små biter ved hjelp av kniv. 

tilsett sennep,eddik, rømme og majones i en bolle, bland det godt sammen. Fin hakk løken og tilsett den i majonesblandingen, smak til med salt og pepper. 
tilsette eggene tilslutt og bland de sammen med dressingen. 

 

 



Oppskriften kan dobbles, den forsvinner fort :)

 

 

 

Ha en fin lørdag :))

 

 

#blogg #matogdrikke #frokost  #godt #smakfullt #variasjon #egg #eggesalat #jul #julemat #kosemat #helgemat #morsinunge






Helstekt lammelår- i Ovn

  • 24.11.2013, 18:12

Du trenger:

Ett lammelår 
1ts pepper
1s Salt
3 hvitløksbåter
3-4 kvister rosmarin

3-4 gulrøtter
1 løk

1 l vann

Sett stekeovnen på 125 grader

 

Gni inn låret med salt og pepper.del hvitløksbåtene i tynne skiver.
Stikk ut små lommer i låret , dytt inn hvitløk og rosmarine rundt om på låret

 

Skrell gulrøtter, skjær de i store biter, del løken i båter. Legg de i en smurt  ildfast/langpanne og låret på toppen. 
hell på 1 liter vann.


Stikk ett steketermometer inn i kjøttet, ikke ha det inntil beinet.
75 grader så er låret gjennomstekt, ta det ut på ca 73 grader, pakk det inn i folie og la det hvile mens potetene og sausen koker. 

 

Sett låret i midten av ovnen

75 grader så er låret gjennomstekt, ta det ut på ca 73 grader, pakk det inn i folie og la det hvile mens potetene og sausen koker. 

 

 


Som tilbehør kan du ha koktepoter, gratinerte poter, eller du kan dele potet båter og ha sammen i langpannen.
sopp er også veldig god, med eller uten fløte:)

 





Legger med en link til en god tabell over kjernetemperatur ved steking av kjøtt, den følger jeg og resultatene blir akkurat slik jeg vil ha det :)

TABELL

 

Sausen lager du av stekeskyen, med litt mel blandet ut i vann eller maizenabruner .
Smak til med krydder eller enda bedre om du har litt rødvin eller solbærsaft du kan tilsette i sausen

 

 

 

#mat #matogdrikke #blogg #bloggpost #lam #lammelår #alleoppskrifter #morsinunge






Kjøttsuppe-høstmat-sunnmat

  • 07.11.2013, 10:31

Du trenger:

1stk salta svineknoke
(4 grillpølser)
2dl  gule erter
Lappskausblanding.
Om du vil ha fersk grønnsaker og tar jobben med kuttingen trenger du kålrot,gulrot,sellerirot,purre,potet eller andre grønnskaerr du liker.
 

 

Slik gjør du :
Putt knken i en stor kjele, fyll opp med vann, akkurat så mye at knoken blir dekket med vann. Hell oppi de gule ertene.
La dette småkoke underlokk i ca 2 timer, er knoka liten reduserer du tiden.
Den er ferdig når kjøttet lett løsner fra beinet. 

Ta ut knoken fra kraften, reinskjær den og del kjøttet i små biter og legg det tilbake i gryta.
Smak på kraften, noen ganger kan knoken være litt for salt, da kan du bare vanne ut kraften litt.

Hell oppi grønnsaksblandingen(og pølsene) 
La det småkoke i ca 10 min.
For litt ekstra smak bruker jeg å ha i ca 1/2 purreløk ekstra. 

 

Om du vil ha en rein grønnsaksuppe dropper du å ha kjøttet over igjen.
Lag en sursøt saus og server med poteter isteden, vips så har du en to retters middag ;)

 




Skum av underveis. Det hviteskummet har ingenting i suppen å gjøre ;)

Knoke er noe jeg ofte bruker som en basis i suppe, den gir mye smak. Om jeg har forskjellige grønnsaker i kjøleskapet , putt oppi :)

Jeg varierer ofte med å ha finskjært hodekål og komper/kompler/raspeball oppi:)

 

 

 





Noen vil kanskje mene dette er lyslappskaus, men den er veldig tynn og går under suppe etter min mening, lappskaus skal være grøtete.

Pølsebiter er noe jeg egentlig ikke har oppi, men hva gjør man ikke for at kresne ganer skal spise litt suppe...*kremt*
De gir jo en god smak i kraften, så helt feil er det ikke :) 

MInus pølsene så er dette en ganske sunn og mager rett, med mye smak.

 

 

 

#mat #matogdrikke #suppe #sunt #alleoppskrifter #morsinunge

 

 

 

*plutseligtilbake:)






Helstekt kylling- saftig og smakfull.

  • 15.10.2013, 21:07

Den ser kanskje ikke særlig delikat ut der den ligger rå og bleik.. MEN det er uendelig muligheter med en hel kylling, den kan marineres med alt og stappes med det meste :)
Det å kjøpe en helt rå kylling , fremfor den "vanlig " grillede fra varmdisken er  som himmel og helvete. Fra og med i dag, blir det  aldri (nesten) ferdig grilla kylling.
Det er også billi rå vare med 37 kr pr kilo :) 

 

Du trenger til kyllingen :
1 Rå kylling
1 Hakket hvitløk
3 Sjarlottløk 
2 ss smeltet smør
salt&pepper 

Saus:
1 pakke med kantareller
1 putt med fløte
2 sjarlottløk 
salt og pepper
smør til steking 

tilbehør:
Poteter
Gulrøtter
brokkoli 

Steketid:
Sett stekeovnen på 180 grader.
Når kyllingen er ferdig krydret og fyllt, skal den stekes i en time.
Bruk en skarpkniv og stikk den litt inn ved lårbeinet, renner d klar kjøttsaft ut, er den ferdig:
La den hvile i ti minutter før du skjærer i den. 

Pensle kyllingen med smør. 

 

 

 



Hakk en hel hvitløk til å putte inn i kyllingen, bruk noe av det (ca 1 ts ) til å gni inn i  skinnet på kyllingen

 

 


Del tre sjarlottløk i båter, putt disse inn i kyllingen, sammen med hvitløken

 

 

 


Skyll kantarellen
 

 

 

 


Soppsaus
smelt smør i ei varm panne,hakk to stk sjarlottløk i små biter, og legg de i pannen sammen med soppen. Brun det lett. tilsett en hel putt med fløte, litt etter litt.
Smak til med salt og pepper. 

 

 

 




Serveres med grønnskaer og ovnsbakte poteter :)


 

 

#mat #matogdrikke #kylling #hjemmelaget #foto #diy

 

 

*Plutselig tilbake:)






Pizzafyll- Smakfullt

  • 10.10.2013, 08:00

En dag igjen til helg, her har jeg alt startet på forbredelsene til helge kosen, tidlig en torsdags morgen :)

Pizza er noe som tilhører helge menyen til mange av oss.
Selve fyllet er avgjørende for resultatet og smaken. Jeg har prøvd utallige oppskrifter, før jeg  endte opp med denne.
Dette er ett smakfullt fyll og man trenger nesten ikke annet enn ost for å gjøre pizzaen komplett,
men det gjør seg esktra godt sammen med biff, skinke eller kjøttboller som topping:) 

Du trenger:

1 Boks hakkede tomater
1 løk
1/2 hvitløk
50g parmasan 

2 ss oregano
1ss basillikum
1 ss pepper
1/2 ts salt
ett lite dryss med sukker 

 

 

 

Hell tomatene i en kjele

 

 

 

 

Fin hakk løk, brun den gylden i stekepannen, hell den over i kjelen med tomatene. 
Fin hakk hvitløk, putt den oppi tomatsausen. 

 

 

 

 


 

Tilsett krydderet

 

 

 

 


Rør inn revet parmasan

 

 

 

La sausen småkoke i en time. 
Jeg bruker ofte å lage den dobbel eller trippel, heller det over på glass, avkjøler og legger de i fryseren, klar til neste fredag ;) 



 

#mat #matogdrikke #pizza #helg #helgekos #helgemat #italia #hjemmelaget #diy 

 

Pizza til  helgen ?

 

*plutselig tilbake:)

 






Kyllingfilet-Marinade

  • 09.10.2013, 16:52

Kyllingfilet i seg selv er ikke spesiellt smakfullt,
men den er på en annen måte alsidig og det er gøy å
leke seg med smaker sammen med den .

Her skal dere få oppskriften på en av marinadene jeg bruker:

 

Du trenger :
1 Chilli
1 Hvitløk
Paprika pulver
Olje

Slik gjør du:
Fin hakk chilli, skrap ut frøene om du er like pyse som meg
Fin hakk hvitløk
Hell 1 dl olje i en bolle. Tilsett 2 ts paprikapulver, chilli og hvitløk

Rør sammen og tilsett kyllingfileten, la den ligge i marinaden i minst 2 timer, helst natten over. 

 

Chilli har flere gode helseeffekter, den øker forbrenningen, innholder A-B-C vitaminer.
Den stimulerer også blodsirkulasjonen og er med på å forebygge blodprop

 

 

 


  hvitløken er  rene hjertemedisinen.
Den får blodårene til å slappe av, og dermed flyter blodet fint ,hjertet trenger ikke å jobbe så hardt. 

Flere studier viser at det er en sammenheng mellom økt inntak av hvitløk og 
redusert risiko for enkelte krefttyper, som mage, tykktarm, bukspyttkjertel og brystkreft
 J
evnlig inntak av hvitløk kan redusere høyt blodtrykk

Paprika er rikt på c-vit.  Om dette gjelder pulver også, er jeg usikker på ? ;)

 

 

 

 




Olivenolje er rikt på antioksidanter og går under det sunne fettet
og har en god efftek på hjerte, smøre middel for blod årene 



Alt i alt så er  dette en sunn marinade og riktig så bra for kroppen:)
Så smaker den også veldig godt! :) 

 

 

 

#mat #matogdrikke #diy #smak #kylling #sunt #godt #hverdag






Koteletter - Ildfastform

  • 08.10.2013, 12:49

 

Da var det en stund siden sist, men nå er jeg tilbake:)

Tenkte å dele min oppskrift på nakkekoteletter  med dere:

 

 

 

Du trenger:

2 Nakkekoteletter
1/2 brokkoli
3 gulrøtter
salt & pepper 
Smør til steking 

 

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 175 grader
varm stekepannen og legg i smøret, bruk høy varme
Når smørret er blitt nøttebrunt legger du oppi en og en kottelett, bruner de godt på hver side.
salt og pepper etter eget ønske .

Når begge kotelettene er brunet, legg de i en ildfast form. Hell litt vann i stekepannen og kok den ut. Hell skyen over i den ildfastefarmen.
Skrell gulrøttene og del de i ca like store deler. Bryt opp brokkolien og legg grønnskaen i formen 

Sett formen i ovnen og la de stå i ca 1 time. legg over aluminiumsfolie de siste 20 min

 

Bruk skyen i formen til sausen , sammen med maizenabruning og en dæsj følte.

serveres med koktepoteter:)

 

 

 

Enkel og god middag på en ellers kjedelig tirsdag

 

Hva står på din meny i dag ?

 

 

#mat #matogdrikke #alleoppskrifter #morsinunge #kjøtt #hverdag

 

 

 

*Plutselig tilbake:)






Kylling Wok- Smakfult og fargerikt

  • 26.09.2013, 09:42

Nå syntes jeg det var på tide med noe sundt, både her på bloggen og middagsbordet!

Jeg bor med en som ikke er overbegeistret for "grøntfor" som han kaller det.

Men det er jo slikt som bare er en gøy utfordring for ei ekte husmor,
da må man frem med kreativiteten og leke seg meg farger, dette må se fristende ut! 

Du trenger :
2 stk kylling filet 
2stk gulrot
 1/2 brokkoli
1 rød Chillie
1/2 hvitløk (uten båter)
1/3 kålhode

Lime
soyasaus
Ingefærkrydder

 

 

Slik gjør du:

Snitt kålen i tynnes strimmler
del brokkoli i små buketter, deles deretter i to.
Skjær gulrøttene i tynneskiver, bruk gjerne ostehøvel el en skreller.
Fin hakk Chillie (ta ut frø om du er like pyse som meg )
Rasp hvitløk med den fineste delen på raspen, eller finhakk.

Del kyllingen på langs, i tynnes skiver.

Stek kyllingen raskt i panne på høyvarme. Legg de tilside på ett fat.

Start med å surre brokkoli og kål i varm panne
tilsett deretter  chillie, hvitløk og gulrøtter.
Wok de til alt er blitt litt mørt (smaksak hvor mye )

Tilsett deretter kyllingen, hell over soyasaus, ca 2 ss og 1ts ingefær
bland godt sammen 
Klem ut saften av en halv lime.



 

 

 


 

 

Lime er noe jeg er al for dårlig til å bruke, men gir en ekstra spiss på det hele

 

 

 

 





Sitt ned og spis, med god samvittighet:)

 

 

 

 

#mat #hjemmelaget #wok #sundt #godt #alleoppskrifter #fargerikt

 

 

 

 

*Plutselig tilbake






Lappskaus- Enkelt & greit

  • 20.09.2013, 09:11

Lappskaus er en rett for de fleste anledinger, fest, dugnad, familiemiddag, hverdagsmiddag, helgekos og det er flere måter å gjøre det på.
Her kommer min oppskrift som er så enkel og alle kan få til å imonere svigemor  med denne;)

 

 

 

 

 

Du trenger:

800-1000 g kjøtt- svin eller okse
2 poser ferdig kuttet grønnskaksblanding
Maizenabruning
salt&pepper 
8-10dl  vann 

 

Slik gjør du:

Skjær kjøttet i like store terninger
Stek litt og litt kjøtt i stekepannen med en klatt smør, på høy(!!) varme.
Kjøttet skal brunes godt.salt&pepper etter eget ønske

Når kjøttet er ferdig brunet heller du litt av vannet i stekepannen og koker ut pannen med kjøttet. Dette gjør du for hver omgang du steker.
Hell kjøtt og vannet fra pannen over i en større kjele og la det småkoke

Kjøttet skal små koke unde lokk i 1,5- 2 timer. 
pass på at du ikke koker det tørt.

Mot slutten av koketiden gjevner du kraften ut med maizena bruning til ønsket tykkelse.
For tykkere lappskaus kan du også mose en potet eller litt pulver fra potetmos og ha oppi kraften.

Tilslutt tar du grønnsakene oppi kjelen .
Jeg lar de småkoke med kjøttet i ca 20 min, jeg liker at lappskausen er litt grøtete:)

Smak til med salt & pepper.
 

Serveres med flatbrød og godt smør

 





Dette var min egen lappskaus, enkel ,godt og alltid en slager:)






#mat #middag #middagstips #lettvindt #smakfullt #lappskaus #alleoppskrifter

 

 

 

 

Flere som syntes det er like greit å bruke ferdigkutta grønnsaker, eller for å stille det på en annen måte;
flere som er like late om meg å bruker fredig oppkutta grønnsaker:)?

 

 

 

 

*plutselig tilbake:)






Sviesnitzel- fyllt med ost

  • 17.09.2013, 09:09

Dette trenger du til 2 posjoner:
 
2 stk svinefilet
1 pakke bacon
6 skiver ost 

Salat etter egne smak, dressing og godt brød

Slik gjør du:

Bank svinefiletene flate 
Legg tre skiver med ost på den ene halvdelen, brett deretter den andre halvdelen over
Surr bacon skiver rundt, fest gjerne med en stikker
Stek snitzelene rask på beggesider, de skal være gyldene

Legg de i en ildfast form, sla de ettersteke på 180 grader i ca 15  min. Her må du prøve deg litt frem da det kommer litt ann på tykkelsen.
eventuellt bruk steketermometer. Link til anbefalt grader finner du HER 

 

 

 

 

 

Her har jeg brukt helt vanlig Norvegia ost, av den grunn at det var det som var i kjøleskapet.
Jeg vil anbefale å bruke Gordon bleu, selv om du vanligvis ikke spiser den type ost er den veldig god i både svin og kylling filet. 
 

 

 

 

 

Om du syntes det blir litt mye med bacon rundt kan du heller bruke grillmel. Dypp kjøttet i sammenvispet egg, deretter vend det i grillmel.

 

 

 

 

 




Serveres med grønnsalat, dressing og foccacia brød






#matogdrikke #middag #tips #kjøtt  

 

 

 

 

 

 

*plutselig tilbake:)






Lørdagskos-saftig langpannepake

  • 14.09.2013, 10:28

Hva med en saftig langpannekake til lørdags snop?:)
Denne kaken er en av de bedre langpannekakene jeg har smakt og bakt. Ofte kan de lett bli tørre.

Denne blir ikke alt for tykk, men utrolig saftig!

 

 

 







Oppskrift

200g smør

50 g kakao 
4 egg
4 dl sukker
200 g hvetemel
3/4 ts bakepulver



Smelt møret og bland det med kakao.
Pisk egg og sukker til eggedosis ( pisk den lenge, til du kan tegne ett 8 tall i den )
Hell smør og kakao blandingen i eggedosisen. sikt inn det tørre, bakepulver til slutt.
hell røren over i ei stor langpanneform. 42x29 cm

stekes på 180 grader i 15 min (nei, ikke lenger) 
La kaken hvile og bli kaldere på ei rist før du tar på glasuren 

 

 

Glasur

100g smeltet smør
1 ss kakao
2 ts vailjesukker
2 ss sterk kaffe ( kan sløyfes eller reduseres)
250g melis

For en blankere glasur tilsett  1-2 ss med melk .

 

 

 

 

 


Ett tips, bruk kjøkkenmaskin KUN til å piske eggedosisen, deretter blander du resten av ingridiensene med en sleiv eller slikkepott.
Dette er for å bevare luftigheten i røren.
 

 

 

 

 

 

 



Denne smelter på tungen og er farlig god:)

 

 

 

 

#blogg #mat #kake #bake #oppskrift #diy #matogdrikke #kos

 

 

 

 

*pluselig tilbake:)






Kalvestek- smelter på tunga

  • 09.09.2013, 17:42

 

Med denne metoden kan selv den ferskeste husmor lykkes på kjøkkenet og imponere gjestene:) 

 

Du trenger: 
1 kalvestek
løk
sopp
ønsket grønnskaker
fløte

salt og pepper 

 

 

 

Begynn med å ta kalvesten ut av kjøleskapet en 45 min før du skal ha den i ovnen. Den skal være romtemperert.
gni den inn med salt og pepper.
Bruk ett steketermometer, sett den slik den kommer midt i kjøttstykket. 

 

 

jeg har digitalt termometer så da stiller jeg inn på den kjernetempraturen jeg vil ha. 60 grader er kjøtte rosa, 65 medium, 70 gjennomstekt. 
Husk at kjernetempraturen stiger ca 5grader etter stekingen, under hviletiden 

 

pakk den inn i folie og la den hvile, minst 30 min,

 

 

 

litt rosa i midten og veldig mør:)

 

 

 

 

 

skjær opp løk og sopp

 

 

 

 

 

skrell gulerøtter og del i staver, kok de lett møre. 2-3 min

 

 

 

 

 

 

skrell poteter og kok de i lettsaltet vann, 

 

 

 

 

 

 

Sasen lager du av silt sky fra steika, litt maizena bruning og en dæsj fløte :)
Kan også lage sausen som nevnt over med soppen og løken, det er snadder!
men her i huset har vi en som ikke liker sopp så da må jeg ha d hver for seg:) 

 

 

 

 

dette er en enkelt versjon av kalvestek, den kan brukes til så uendelig mye mer, med mye spennende tilbehør. 
 her i huset liker vi den på "gamlemåten" :)


 

 

 

 

 

Legger ved denne tabellen som jeg syntes er grei å bruke når jeg steker kjøtt . Du finner den  HER






kanelsnurrer-hvetestang- duft av omsorg

  • 06.09.2013, 09:02

Da var fredagen her! hva med å starte helgen med en herlig blanding av nyvasket hus og nybakt kanelboller ?:)
Det er noe eget ved duften av gjærbakst, det slår en hver duft pinne , lys og olje man får kjøpt.
Det lukter rett og slett kjærlighet og omsorg:)

 

 

 

 

Oppskrift

3 dl melk
100 g smør
Smelt  smøret og bland med melken

 

8 dl hvetemel
1 pose tørrgjær
 1 dl sukker
1ts kardemommo
1/2ts kanel

Sikt det tørre i en bakeboll, hell over melken og smøret, pass at det ikke er varmere enn 37 grader. Elt deigen godt, den skal være smidig.

Trekk plast over bakebollen, sett den på ett lunt sted og la den heve til minst dobbel str.
Ett triks for å sjekke om den er ferdig, trykk lett fingeren i deigen, fingermerket skal da forsvinne:)

Mens deigen hever lager du krem med vaniljesmak, jeg har bruk  regal sin og
tilsatt litt ekstra sukker og noen dråper med vanilje esens.Enkelt, godt og greit

Elt deigen for hånd når den er ferdig hevet, kjevle ut en stor rektagulær firkant,
smør ut vaniljekremen, men ikke helt ut på kantene.strø over kanel og sukker .
rull firkanten sammen, del opp i små emner og legg de i muffinsformer og over på ett stekebrett.

Jeg har også tatt en del av deigen, kjevlet ut til en rekatgulærfirkant, t
rykket ei renne i midten og tatt vailje krem i den, da blir det hvetestang. 

 Trekk plast over, sett de på ett lunt sted, eller enda bedre, over vannbad. Her kan du også bruke fingertrikse som jeg nevnet over. TRYKK LETT !

steks på 220 grader i ca 12 min :) hvetestangen må ha noen ekstra min.
sjekk under bollene og stangen. Er fargen lett gylden under, er de ferdige :) 



 

 

 

Baker du til helgen ? 

 

 

 

 

#mat  #bake #diy  #hjemmelaget  #blogg  

 

 

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/10262852/?claim=b54pz8rsy6r">Follow my blog with Bloglovin</a>

 

 

*Plutselig tilbake :)






Klippfisk- Ovnsbakt

  • 04.09.2013, 09:31

 

Hver uke lager jeg meny over ukens middager, dette for å slippe å handle hver dag, det er både økonomisk og tidsparende:) Det er også en fin måte å sirkulere på det man har i fryseren og kjøleskap. Her blir det kastet minimalt med mat etter jeg begynnte med det, ett lite tips ;)
I da står det klippfisk, spennende og ikke helt hverdagskost for oss. 
Oppskriften får dere nedenfor: 

 

 

Klippfisk-bakt i ovn (3porsjoner),
her trengs det litt forbredelser så viktig å planlegge noen dager frem i tid:)

Du trenger:


3 ferdig utvannet fiskestykker ( dette står på pakken, ofte er det fra 2-4 døgn)

9 stk små poteter
1 gul løk
1 rød paprika
1 gul paprika
1grønn paprika
paprikakrydder

Olivenolje
1 hvitløk
kvernet pepper 

3 skiver med Spekeskinke

 

 



Slik gjør du:

Kvelden før-
Lag en marinade med :
3 dl olivenolje 
1 finhakket hvitløk
1 ts kvernet pepper

Legg fiskestykkene sammen med marinaden å la den ligge natten over. 

 

 

Skrell poteter og kok de i 6-7 min
skjær løk og paprika i i biter og legg det i en stor ildfast form, sammen med potetene.

Ta fisken ut av marinaden, skjær en lomme i siden på fiskestykket, putt inn en skive med spekeskinke. 
Legg stykkne over resten av grønnsakene .

Hell gjerne litt av marinaden over potetene, om ønskelig.
tilslutt drysser du litt paprika pulver over det hele.

 

Stekes i ovnen på 220 grader, i ca 15 min. 

 

 



 

Dette blir en middag med mye smak og herlige farger!

 



Selv om retten krever litt planlegging, er det enkel rett! 

fisken får du tak i HER   :)







#mat #oppskrift #middag #fiks #klippfisk  






Blåbærpai- smelter på tungen

  • 29.08.2013, 16:29

 

Kom over en spennende blåbærpai oppskrift, den måtte testes ut:)
Jeg har ikke paiform så laget denne i vanlig springform. Jeg blingset nok litt med mele så deigen ble litt for løs og jeg måtte smøre den utover i formen .
den smeltet og datt raskt ned fra kanten, men fordelen med det var at det ble deilig fyll inne kanten på kaken.
Selv kaken ble også utrolig saftig og den bare smelter i munnen!

 

 



Bunn:
 (30 cm diameter terteform)
150 g  melange , romtemperert
150 g sukker
1 sammenpisket egg
240 g hvetemel
1,5 ts bakepulver

Sett stekeovnen på 200°C .

Bland alle ingrediensene i en bolle og rør godt,  med kjøkkenmaskin til du får en glatt, fast deig.
Fordel deigen i formen og trykk den godt oppover slik at den fordeles jevnt i hele formen.

FYLL:
1/2 boks créme fraîche
2,5 dl rømme
1 sammenpisket egg
70 g sukker
1,5 ts vaniljeekstrakt
1ts vaniljesukker 
350-400 g blåbær

Blant alt unntatt bærene i en bolle og rør godt med en håndmikser.
Fordel blandingen over  deigen i forma. 
Vask og tørk blåbærene, bland bærene med 1-2 ts med potetmel, dette for at bærene ikke skal synke til buns. 
strø de over.

Stekes i ca. 25 min til fyllet er blitt stivt og deigen gyllenbrun.

Jeg kan ikke huske jeg har smakt en så god pai( jupp, her skryter vi av oss selv ;) ) 

 

 

 

 

Kanten ser tykk ut, men under den ligger det nydlige fylle og selve kaken var så saftig og smakful! 
 

 

 

 




Denne kan jeg virkelig anbefale som kos til kaffen i ettermiddag.
Jeg er heldig å har igjen ett lite stykke fra i går, en rask lunk i ovnen å den smaker like godt i dag ;)



 

 

 

 

 

#diy #mat  #kake #pai #bake #blåbær #blogg #nytelse #vannimunn







hits