Ditt Navn




Risboller

  • 19.12.2013, 15:52

Trodde jeg var ferdig med baking, men det dukket opp mer på lystmenyen og formen er noen hakk bedre så fikk sofaen lov å være litt alene mens jeg lekte meg litt på kjøkkenet:)

5-6 kopper puffetris
1 platekokesjokolade
1/2 pakke delfiafett
1 egg
3 ss sukker
1 ts vaniljesukker
2 ss kaffe (kan sløyfes) 

 


 

 

Slik gjør du:


Smelt sjokolade,kaffe og delfia fett, tilsett puffetris og vaniljesukker
Rør godt rundt så alt blir dekket av sjokolade. 

 


Pisk eggedosis av egg og sukker og vend det inn i risen. La hele blandingen stå mens du tar oppvasken. Da trekker det litt sammen

Bruk ei SS og fyll muffins former. Jeg bruker å pynte med en sukkertopp på hver. Dette hadde jeg ikke for øyeblikket, så det ble disse her istden, samme smak:)

 

Ut av oppskriften fikk jeg 25 stk ved å ha ca 1 ss i hver form. La kakene stå kaldt slik de stivner.
Kan fryses:) 





#blogg #bloggsoft #alleoppskrifter #mat #matogdrikke #kake #julekake #julebakst #risboller #diy #hjemmelaget  #morsinunge




  • Publisert i Julebakst




  • Brente mandler- Uten sammenklistring

    • 13.12.2013, 16:52

    Brente mandler er farlig godt, men det kan være noe herk å lage da man ofte står med en stor klump man desperat prøver å skille. Her får du oppskriften som gjør det lett som en lek å lage disse søtskaene:) 

     



    Hemmligheten ligger i å lage små posjoner:

    100g mandler
    100g sukker
    0,5 dl vann


    Om du ønsker mer smak i mandlene, legg de i stekeovnen på 200 grader i 5-6 minutter, alt etter som hvor mye "brent" du vil ha de. Jeg har valgt å gjøre dette da jeg syntes smaken totalt sett blir mye bedre ved å gjøre dette, men det er ikke nødvendig for ett godt resultat. Det er en smak sak :)


     



    Hell sukker og vann i en kjele. Kok dette sammen til sukkeret er oppløst og mye av vannet er fordampet.
    Tilsett så mandlene, rør godt.  



    Her er vannet fordampet,  
    Neste prosesse er å karamellisere de,bare fortsett med å rør rolig rund og sukkeret vil smelte for så å bli brunt/karamell. 
    Da heller du blandingen over på matpapir. Om noen ligger inntil hverandre skill de raskt med gaffel. IKKE ta på de med fingrene, dette er farlig varmt.

     

    Avkjøl og pakk de inn i selofanposer eller glass med lokk, spis og nyt:)

     





    Jeg laget to utgaver. Denne du ser over har jeg tatt ut av kjelen i det øyeblikket det har begynt å bli lysebrunt. Det blir noe mindre karamellsmak og litt mer sukker smak. De er til litt mer tannvennlige med tanke på løse fyllinger ;)

    Her har jeg laget "vanlige", sukkeret har blitt ordentlig karamell:)

     




    Perfekte små gaver å gi bort :)

      

    Ha en fin ettermiddag :)

     

     

    #blogg #blogsoft #julegodt #mat #matogdrikke #alleoppskrifter #jul #juletid #førjul #brentemandler #morsinunge


  • Publisert i Julebakst




  • Julegodt- Pikekyss

    • 12.12.2013, 14:02

     



    Dette her er noe av det beste jeg vet innen søtsaker, porøse utenpå og e bitteliten seig kjerne som smelter på tungen! 
    I grunnen er det veldig enkelt å lage og man trenger ikke mange ingridiensene heller. Bare husk å ha ehlt ren bolle og svak varme i ovnene, de skal tørke ikke steke:) 

     

     

    4 Eggehviter 
    1ts med saften fra sitron( eller 1 ts eddik eller 1 knivspiss sitronsyre)
    4dl sukker
    1 ts vaniljesukker (kan sløyfes)

    Hell eggehvitene i en rein bolle og tilsett alt sukkeret. Marengsen holder lettere form ved å tilsette alt sukkeret på en gang.
    Når blandingen er halvstiv, tilsett syren (sitron el eddik ) . Ved å tilsette syre blir eggehvitene stivere og marengsen holder bedre fasong.

    Maregnsene kan smaktilsettes med for eksempel kakao, vaniljesukker eller kaffe. Pyntes med fargestrøssel, perlesukker, glitterspray, eller konditorfarge

     

     



    Legg den ferdige massen over på en bakepapirkledd plate ved hjelp av sprøyte eller to teskjeier.

    Steskes på ca 100 grader i 2 timer. Når de er ferdig stekt lar du de stå i avskrudd ovn over natten, eller til ovnen er kald.

     

    Disse har lang holdbarhet om du oppbevarer de i en tett boks:)

     

     

    #mat #matogdrikke #kake #bake #snaks #julegodt #marengs #godtri #alleoppskrifter #morsinunge

     






    Helstekt Svine Ribbe

    • 09.12.2013, 14:01

    I går hadde vi en førjuls-prøvemiddag. Det er greit å trene litt før selveste julaften;)
    Nedenfor kommer en trinn for trinn beskrivelse i bilder av hvordan jeg lager ribbe. Det er flere måter å gjøre det på, noen har den i biter, og noen langsteker den fra tidlig om morgen. Jeg bruker å gjøre det slik det er beskrevet under, alltid godt reslutat ;) Riktignok av det en tanke for mye fett på denne ribba, men det kan ikke husmora stort for når den var godt vakumpakket under innkjøpet ;P 

     

    Gni ribba godt inn med salt og pepper. La den ligge kaldt i 2-3 dager.


    Ta ribben ut av kjøleskapet ca en time før steking slik den ikke er iskald.
    Sett stekeovnen på 220 grader, over og under varme. 

    Legg den i en langpanne med svoren NED. 
    Hell 3-4 dl vann i langpannen 

     


    Dekk til langpannen med folie. Sett den midt i ovnen. Etterfyll med vann om behov 
    La ribba stå i ovnen i ca 45 min. 

     


    Ta formen ut av ovnen. Senk temperaturen til 170 grader. 
    Legg en tallerken under ribba. Slik at fettet vil renne av den.
    Sett langpannen med ribba ett hakk høyere enn midt i ovnen, la den stå i 1 1/2 - 2 timer.
    Om du bruker temperaturmåler, skal den ha en kjernetemp. på 75 grader. 

     


    De siste minuttene skrur du over på 250 grader og grillfunksjon(bruk grillvarmluft om du har )  Nå er det viktig du sitter å stirrer på den, her skjer det fort. Svoren bobbler og blir sprø. 
     

     




    Jeg hadde den i 30 sek for mye, resultatet ble en liten svidd del.... Godt det var prøve steking og ikke selv julemiddagen ;)



    Mektige saker dette her, og jeg for min del foretrekker pinnekjøtt fremfor ribbe, men i tradisjonens tro så blir det ribbe i år også .

     

    Hva spiser du/dere på julaften ?

     

    #matogdrikke #julemat #jul #juletradisjon #rinne #helstekt #sprøsvor #alleoppskrifter #morsinunge






    Til frokosten - Eggesalat

    • 07.12.2013, 14:59

     

    Tiden er her, tiden vi setter av ekstra god tid til frokostene og familehygge. Da er det ekstra stas med litt annet enn norvegia på bordet. Å lage en eggesalat er raskt og enkelt. 
    og ikke minst, kjempe godt :) 

     

    Du trenger :
    4 hardkokte egg
    1 dl rømme
    1 Dl maijones
    1 ss sennep
    1 liten ts eddik
    en god bundt gressløk eller 1 vårløk
    Salt &pepper 

     





    Slik gjør du :

    Del eggene i små biter. Bruk eggdeleren,først vanlig og så på langs. Eller bare hakk eggene i små biter ved hjelp av kniv. 

    tilsett sennep,eddik, rømme og majones i en bolle, bland det godt sammen. Fin hakk løken og tilsett den i majonesblandingen, smak til med salt og pepper. 
    tilsette eggene tilslutt og bland de sammen med dressingen. 

     

     



    Oppskriften kan dobbles, den forsvinner fort :)

     

     

     

    Ha en fin lørdag :))

     

     

    #blogg #matogdrikke #frokost  #godt #smakfullt #variasjon #egg #eggesalat #jul #julemat #kosemat #helgemat #morsinunge






    Havreboller-Konfekt

    • 06.12.2013, 16:56

    Du trenger:

    125 g smør 
    1 dl sukker
    2 ss kakao
    1 1/2 ts vaniljesukker 
    4 dl havregryn, små

    Smaktilsettning ; 2 ss apelsinjuice eller 2 ss kaffe, 2 ss Baileys  eller 2 ss cognac 

    Jeg mikset og brukte 1 ss kaffe og 1 ss cognac

     

    Slik gjør du :
    Rør smør og sukker godt sammen i en kjøkkenmaskin
    Tilsett alt det tørre og smakstilsettningen, bland godt sammen.




    Om du har problemer med å blande det godt sammen, bruk hendene dine, varmen hjelper med å smelte sammen ingridiensene.


    Bare husk å vask hende godt, også under neglene eller bruk handsker ;) 


    Trill små kuler av deigen.

     

     


    pynt de med det du måtte ønske. Jeg har rullet de i kakestrøssel, dyppet i smeltet kokesjokolade

     

     


    Perlesukker

     




    og kakao. 
    For å gjøre de litt mer delikat å servere har jeg brukt coctailsticks av tre . For at pinnen skal sitte fast i kulene , dypper du den enden som skal i kulen i litt smeltet sjokolade først.
    Oppevares i en tett boks, kjølig.


     da var fredags kvelden her, og jeg er nå klar til å nyte dagens resultat , sammen med en stor kopp kaffe :)

     

     

    Ha en fin kveld :)


    #blogg #bloggpost #matogdrikke #bake #konfekt #julegodt #julesnacks #diy #lagselv #hjemmelaget #homemade #morsinunge 


  • Publisert i Julebakst




  • Knasende sprø- Pepperkaker

    • 05.12.2013, 15:13

    Du trenger :

    150 gram smør, helst meierismør
    1 Dl mørk sirup
    1 dl kremfløte
    2 dl sukker 


    1 ts Nellik
    2 ts kanel 
    1/2 ts pepper
    1/2 ts ingefær
    1 ts bakepulver
    450 g hvetemel. 

     

    Jeg bruker gode toppa ts på alle krydderene.

    Stekes på ca 200 grader i 8-10 min


    Smelt sukker, sirup og smør i en stor kjele. Det skal ikke koke. Rør godt så sukkeret blir godt oppløst .
    avkjøl blandingen 

     


    Tilsett fløten i den avkjølte blandingen

     

     


    Sikt det tørre inn i fløten og sukkerblaningen. Ta litt og litt av gangen slik det ikke klumper seg. Rør godt, men forskiktig mellom hver gang.



    Deigen er best å jobbe med om den får stå i kjøleskapet over natten. Når du skal kjevle ut deigen tar du små biter av gangen som du jobber med. Resten av deigen lar du ligge i kjøleskapet. 
    Det er alltid en del av den utkjevldede deigen igjen etter utstikking. Ta å samle de til kuler, legg de tilbake i kjøleskapet/fryseren å la de bli kalde før du kjevler disse på nytt. 
    En kald pepperkake deig er mye lettere å jobbe med, krever mindre mel ved ut kjevling, og den gode kryddersmaken blir ikke borte i melet. 

     


    Hvor tynne du kjevler kakene er en smaksak. Jeg liker de tynne og litt godt stekt i kantene.  Prøve stek alltid noen kaker først for å se tempratur og steketid. alle ovner er forskjellige. Steketiden og gradene kommer også ann på tykkelsen . Jeg har også alltid samme figurer på ett brett da feks figurer med tynne bein blir lett for brent om de stekes på samme brett som hjerter.

     




    Om ønsklig kan du pynte med melisglasur, sjokolade, nonstop osv osv :)

     

    Melisglasur lager du slik :
    1 eggehvite og ca 4-5 dl melis.
    (Evt noen dråper sitron) 

     

     

    Da var kaken i boks, og husmora har beina høyt, pepperkake(R) i ene hånda og kaffen i andre :)

     

     

    Hvor langt har du kommet i julebaksten ? 

     

     

     

    #blogg #bake #matogdrikke #alleoppskrifter #pepperkaker #julebakst #julekaker #homemade #hjemmelaget #sprø #morsinunge







    hits