Ditt Navn




Grovbrød- Morsinunge spesial

  • 30.09.2013, 17:57

 

Etter en hel helg uten nett(!!) er jeg nå tilbake:) Skremmende hvor avhening man kan bli av internett,
jeg har revet meg i håret og løpt på veggene i frustrasjon over at min kjæreste MAC nektet å ta meg inn i internettets herlig verden.
Etter litt hjelp fra samboer er jeg nå på nett igjen og alt er som det skal ;)

 

Lovet oppskrift på #morsinunge brød, her kommer det : 

 

 

100g smelta smør
4dl melk
1/2 pk gjær

6 dl hvetemel
4dl kruskakli
6dl samaltvete
4dl havregryn
1 dl linfrø
1 ss honning 
1 ts salt

Smelt smøret og bland i melken. når blandingen er fingervarmt (37 grader) , tilsett gjæren .

Hell væsken opp i bakebollen, tilsett deretter det tørre.
Ved å ta denne rekkefølgen er det lettere å elte den sammen ved hjelp av kjøkkenmaskinen.
Kjør deigen på lav hastighet til den får ett godt glutennettverk, du skal kunne dra deigen uten at de går fra hverandre.

 

Trekk plastfolie over bakebollen og sett den på ett lunt sted.
Deigen er ferdig hevet når du stikker en finger lett i deigen, og deigen spretter tilbake.

Del deigen i tre eller fire emner (avhenig av str på formene) , det aller beste er å bruke vekt så du er sikker på brøden veier like mye.

Legg deigen over i brødformene, pensle med vann og dryss over solsikkekjærner eller havregryn.

Fyll en dyp langpanne med VARMT vann, legg over ei rist og sett brødformen oppå, dekk over med plast.
For å unngå at plasten setter seg fast i brødene under heveing setter jeg to stk høye glass mellom brødformene.

Hevingstiden avhenger av gjæren, ved hjelp av sukker i deigen vil denne prosessen gå noe fortere, så følg med.
Bruk samme triks som over for å sjekke om de er ferdige.

 

Stekes på 200 grader i ca 40 min.
Jeg setter alltid ovnen på 20-30 grader mer før jeg setter inn baksten, dette er pga  at når du åpner ovnen for å sette inn baksten taper du mye varme . 

 

 

 

 



Serveres med godt pålegg og en kopp kakao :)

 

 

 

#diy #mat #bakst #brød #alleoppskrifter 




*plutselig tilbake :) 






Kylling Wok- Smakfult og fargerikt

  • 26.09.2013, 09:42

Nå syntes jeg det var på tide med noe sundt, både her på bloggen og middagsbordet!

Jeg bor med en som ikke er overbegeistret for "grøntfor" som han kaller det.

Men det er jo slikt som bare er en gøy utfordring for ei ekte husmor,
da må man frem med kreativiteten og leke seg meg farger, dette må se fristende ut! 

Du trenger :
2 stk kylling filet 
2stk gulrot
 1/2 brokkoli
1 rød Chillie
1/2 hvitløk (uten båter)
1/3 kålhode

Lime
soyasaus
Ingefærkrydder

 

 

Slik gjør du:

Snitt kålen i tynnes strimmler
del brokkoli i små buketter, deles deretter i to.
Skjær gulrøttene i tynneskiver, bruk gjerne ostehøvel el en skreller.
Fin hakk Chillie (ta ut frø om du er like pyse som meg )
Rasp hvitløk med den fineste delen på raspen, eller finhakk.

Del kyllingen på langs, i tynnes skiver.

Stek kyllingen raskt i panne på høyvarme. Legg de tilside på ett fat.

Start med å surre brokkoli og kål i varm panne
tilsett deretter  chillie, hvitløk og gulrøtter.
Wok de til alt er blitt litt mørt (smaksak hvor mye )

Tilsett deretter kyllingen, hell over soyasaus, ca 2 ss og 1ts ingefær
bland godt sammen 
Klem ut saften av en halv lime.



 

 

 


 

 

Lime er noe jeg er al for dårlig til å bruke, men gir en ekstra spiss på det hele

 

 

 

 





Sitt ned og spis, med god samvittighet:)

 

 

 

 

#mat #hjemmelaget #wok #sundt #godt #alleoppskrifter #fargerikt

 

 

 

 

*Plutselig tilbake






Lappskaus- Enkelt & greit

  • 20.09.2013, 09:11

Lappskaus er en rett for de fleste anledinger, fest, dugnad, familiemiddag, hverdagsmiddag, helgekos og det er flere måter å gjøre det på.
Her kommer min oppskrift som er så enkel og alle kan få til å imonere svigemor  med denne;)

 

 

 

 

 

Du trenger:

800-1000 g kjøtt- svin eller okse
2 poser ferdig kuttet grønnskaksblanding
Maizenabruning
salt&pepper 
8-10dl  vann 

 

Slik gjør du:

Skjær kjøttet i like store terninger
Stek litt og litt kjøtt i stekepannen med en klatt smør, på høy(!!) varme.
Kjøttet skal brunes godt.salt&pepper etter eget ønske

Når kjøttet er ferdig brunet heller du litt av vannet i stekepannen og koker ut pannen med kjøttet. Dette gjør du for hver omgang du steker.
Hell kjøtt og vannet fra pannen over i en større kjele og la det småkoke

Kjøttet skal små koke unde lokk i 1,5- 2 timer. 
pass på at du ikke koker det tørt.

Mot slutten av koketiden gjevner du kraften ut med maizena bruning til ønsket tykkelse.
For tykkere lappskaus kan du også mose en potet eller litt pulver fra potetmos og ha oppi kraften.

Tilslutt tar du grønnsakene oppi kjelen .
Jeg lar de småkoke med kjøttet i ca 20 min, jeg liker at lappskausen er litt grøtete:)

Smak til med salt & pepper.
 

Serveres med flatbrød og godt smør

 





Dette var min egen lappskaus, enkel ,godt og alltid en slager:)






#mat #middag #middagstips #lettvindt #smakfullt #lappskaus #alleoppskrifter

 

 

 

 

Flere som syntes det er like greit å bruke ferdigkutta grønnsaker, eller for å stille det på en annen måte;
flere som er like late om meg å bruker fredig oppkutta grønnsaker:)?

 

 

 

 

*plutselig tilbake:)






Vaskerom-Damenes mannehule?

  • 19.09.2013, 19:42

Jeg er flittig bruker av #pinterest for å søke etter tips og råd. Men ikke fullt så flink til å sette alt ut i praksis...

Unnskyldningen min er at jeg drømmer, drømmer om det huset vi en gang skal ha.
Vi bor nå i en 90 kvadrat stor firemannsbolig.  

 

 

 

 

 


Jeg elsker system og  praktiske løsninger.
Nå har vi ett bittelite vaskerom som også blir brukt til bod, kaos med en tanke kontroll er vel en grei beskrivelse av det

 

 

 

 

 


Jeg bruker tilstadighet unnskyldningen om at jeg ikke har noe praktisk sted å stryke klær,
hadde jeg hatt det hadde selv truser blitt strøket ;) *kremt*

 

 

 

 

 




Utfordringen med ett slikt system , hvitt,farget, ull osv.. Er ; skal det fungere å gjøre en travel hverdag letterer , må alle i huset bruke det. 
Det kan sikkert bli en utfordring...

Her må jeg være fornøyd om mannen faktisk putter skittentøyet oppi den ene dunken vi har, og ikke ved siden av... ;)

 

 

 

 

 

Mange menn drømmer om egen garasje hvor de kan ha en egen liten manne hule,
Damer  drømmer om vaskerom og litt egentid ? :)

 

 

Noen som har laget ett blogg innlegg om sitt eget vaskerom,?
legg igjen link så kan jeg ta en titt:)

 

 

 

 

 

#hjemmet #interiør #hobby #vaskerom #romforrom

 

 

 

*plutselig tilbake:)


  • Publisert i Drømmer




  • Sviesnitzel- fyllt med ost

    • 17.09.2013, 09:09

    Dette trenger du til 2 posjoner:
     
    2 stk svinefilet
    1 pakke bacon
    6 skiver ost 

    Salat etter egne smak, dressing og godt brød

    Slik gjør du:

    Bank svinefiletene flate 
    Legg tre skiver med ost på den ene halvdelen, brett deretter den andre halvdelen over
    Surr bacon skiver rundt, fest gjerne med en stikker
    Stek snitzelene rask på beggesider, de skal være gyldene

    Legg de i en ildfast form, sla de ettersteke på 180 grader i ca 15  min. Her må du prøve deg litt frem da det kommer litt ann på tykkelsen.
    eventuellt bruk steketermometer. Link til anbefalt grader finner du HER 

     

     

     

     

     

    Her har jeg brukt helt vanlig Norvegia ost, av den grunn at det var det som var i kjøleskapet.
    Jeg vil anbefale å bruke Gordon bleu, selv om du vanligvis ikke spiser den type ost er den veldig god i både svin og kylling filet. 
     

     

     

     

     

    Om du syntes det blir litt mye med bacon rundt kan du heller bruke grillmel. Dypp kjøttet i sammenvispet egg, deretter vend det i grillmel.

     

     

     

     

     




    Serveres med grønnsalat, dressing og foccacia brød






    #matogdrikke #middag #tips #kjøtt  

     

     

     

     

     

     

    *plutselig tilbake:)






    Bloggnavnet- Mor sin unge

    • 16.09.2013, 08:44

     

    Jeg fikk en kommentar på bloggnavnet mitt her en dag.  
    Tenkte da det var greit med en forklaring på hvorfor bloggen min heter #morsinunge,
    da dette ikke er en #mammablogg eller har noe med #barn å gjøre:)




    Da jeg var liten, så liten at jeg knapt kunne snakke reint lærte de voksene meg ett utdrag fra


    Bjørnstjerne Bjørnson - En glad gutt:

     



     

    Øyvind hette han, og gråt da han ble født. Men alt da han satt oppreist på morens fang, lo han, og når de tente lys om kvelden lo han så det sang, men gråt når han ikke fikk komme bort til det. «Av den gutten må der bli noe rart,» sa moren.

    Der hvor han ble født, hang det bare berg utover. Men det var ikke høyt, furu og bjørk så ned, heggen strødde blomster på taket. Men oppe på taket gikk en liten bukk som Øyvind åtte. Den skulle gå der for ikke å tulle seg vekk, og Øyvind bar løv og gress opp til den.

     

    En vakker dag hoppet bukken over og bort i berget. Den gikk ende opp, og kom dit den aldri hadde vært før. Øyvind så ikke bukken da han kom ut etter non, og tenkte straks på reven.
    Han ble het over hele kroppen, så seg om og lydde: «Kille-kille-kille-killebukken!»
    «Bæ-æ-æ-æ-!» sa bukken oppe på bergkanten, la hodet på skakke og så ned.

    Men ved siden av bukken lå en liten jente på kne. «Er den din, den bukken?» spurte hun.
    Øyvind stod med åpen munn og øyne, stakk begge hender i kjolebuksen han hadde på.

    «Hvem er du?» spurte han.

    «Jeg er Marit, mor sin unge, fela til far, huldra i huset, datterdatter til Ola Nordistua på Heiegårdene, fire år til høsten, to dager etter frostnettene, jeg.»




    Jeg var så liten at dette er noe jeg ikke husker selv, men har blitt fortalt det mange ganger,
    og det var visst noe jeg ofte måtte si da jeg var nokså søt da jeg ramset opp denne linjen ;)
    Jeg kan jo legge til at min bestfar heter Øyvind ;) 

     

     

     

     

    Hvorfor har du valgt nettopp ditt blogg navn?

     

     

     

    #blogg #vintage #dikt #morsinunge  


  • Publisert i Blogg




  • Lemon pie- Sitronpai

    • 15.09.2013, 14:18

    Jeg er en kakemoms, jeg kan helt fint spise kake til frokost fremfor knekkebrød. Selv om det er slikt jeg kun tillater meg selv på burdagen min og jul ;)

    Men på en ruskeværsdag som dette, er det lov å unne seg litt kake. Det  er jo søndag og fortsatt helg ;) 

     

     

      Du trenger  en paiform eller en rund form med løs kant, 22 cm i diameter.
    Her har det blitt brukt en litt større form, men smaken er like god, den blir bare litt lavere, så igrunen kan man bruke det man har i skapet, selv ildfastform:) 

    • Paibunn

       dl hvetemel
    • 100 g smør
    • ½ dl sukker
    • 1  eggeplomme
    • 1 ss finrevet sitronskall
    • 2 ss sitronsaft
    • Til pensling av bunnen

      1  eggehvite

    • Kjør mel, sukker, kaldt smør og revet sitronskall i en kjøkkenmaskin til du får en grynet masse.
      Ha så i eggeplomme og sitronsaft. Samle deigen godt med hendene og legg den i plast.
    • La paideigen ligge kjølig i ca 30 min
      sett stekeovnen på 200 grader 

    •                                                         
    • Kjevle eller trykk deigen og kle en paiform i bunnen og opp langs kanten. Forstek paiskallet midt i ovnen i ca 15 minutter slik at det blir litt gyllent.
      For at paiskallet skal holde seg sprøtt bedre, skal du pensle den varme bunnen med sammenvispet eggehvite umiddelbart etter at du tar den ut av ovnen.

      Sitronkrem 
       

      1  sitron (saft og revet skall, ikke få med det hvite)
    • 100 g sukker
    • 1 ss maizena (ca)
    • 125 g smør
    • 2  egg

    Vask sitronen godt og riv så det gule skallet. Ha sitronskall, sitronsaft, maisenna, sukker og egg i en kjele.
    Rør godt på svak varme til sukkeret er oppløst og egget tykner. Det er viktig at blandingen ikke koker.

    Ta kjelen av platen og avkjøl litt, gjerne i vannbad. Skjær smøret i terninger og tilsett litt etter litt til sitronsausen tykner.
    Rør godt, bruk gjerne en håndmikser.

    Hell sitronfyllet i paiskallet og la det stå en stund, til det får satt seg.

    Sett ovnen på 200 grader

    Marengs

    • 3  eggehviter
    • 100 g sukker

     Visp hvitene til marengsen stive i en helt ren bolle og med en helt ren visp. Tilsett sukkeret litt etter litt mens du visper til massen blir blank og stiv. 

    Fordel marengsen oppå sitronkremen og sett paien under grill (280°C) noen sekunder, til marengsenmassen er gyllen. Avkjøl paien før servering.









    #bake #sitronpai #diy #blogg #mat #kake #oppskrift #kos 

     

     

     

     

    *plutselig tilbake :)






    Lørdagskos-saftig langpannepake

    • 14.09.2013, 10:28

    Hva med en saftig langpannekake til lørdags snop?:)
    Denne kaken er en av de bedre langpannekakene jeg har smakt og bakt. Ofte kan de lett bli tørre.

    Denne blir ikke alt for tykk, men utrolig saftig!

     

     

     







    Oppskrift

    200g smør

    50 g kakao 
    4 egg
    4 dl sukker
    200 g hvetemel
    3/4 ts bakepulver



    Smelt møret og bland det med kakao.
    Pisk egg og sukker til eggedosis ( pisk den lenge, til du kan tegne ett 8 tall i den )
    Hell smør og kakao blandingen i eggedosisen. sikt inn det tørre, bakepulver til slutt.
    hell røren over i ei stor langpanneform. 42x29 cm

    stekes på 180 grader i 15 min (nei, ikke lenger) 
    La kaken hvile og bli kaldere på ei rist før du tar på glasuren 

     

     

    Glasur

    100g smeltet smør
    1 ss kakao
    2 ts vailjesukker
    2 ss sterk kaffe ( kan sløyfes eller reduseres)
    250g melis

    For en blankere glasur tilsett  1-2 ss med melk .

     

     

     

     

     


    Ett tips, bruk kjøkkenmaskin KUN til å piske eggedosisen, deretter blander du resten av ingridiensene med en sleiv eller slikkepott.
    Dette er for å bevare luftigheten i røren.
     

     

     

     

     

     

     



    Denne smelter på tungen og er farlig god:)

     

     

     

     

    #blogg #mat #kake #bake #oppskrift #diy #matogdrikke #kos

     

     

     

     

    *pluselig tilbake:)






    Kalvestek- smelter på tunga

    • 09.09.2013, 17:42

     

    Med denne metoden kan selv den ferskeste husmor lykkes på kjøkkenet og imponere gjestene:) 

     

    Du trenger: 
    1 kalvestek
    løk
    sopp
    ønsket grønnskaker
    fløte

    salt og pepper 

     

     

     

    Begynn med å ta kalvesten ut av kjøleskapet en 45 min før du skal ha den i ovnen. Den skal være romtemperert.
    gni den inn med salt og pepper.
    Bruk ett steketermometer, sett den slik den kommer midt i kjøttstykket. 

     

     

    jeg har digitalt termometer så da stiller jeg inn på den kjernetempraturen jeg vil ha. 60 grader er kjøtte rosa, 65 medium, 70 gjennomstekt. 
    Husk at kjernetempraturen stiger ca 5grader etter stekingen, under hviletiden 

     

    pakk den inn i folie og la den hvile, minst 30 min,

     

     

     

    litt rosa i midten og veldig mør:)

     

     

     

     

     

    skjær opp løk og sopp

     

     

     

     

     

    skrell gulerøtter og del i staver, kok de lett møre. 2-3 min

     

     

     

     

     

     

    skrell poteter og kok de i lettsaltet vann, 

     

     

     

     

     

     

    Sasen lager du av silt sky fra steika, litt maizena bruning og en dæsj fløte :)
    Kan også lage sausen som nevnt over med soppen og løken, det er snadder!
    men her i huset har vi en som ikke liker sopp så da må jeg ha d hver for seg:) 

     

     

     

     

    dette er en enkelt versjon av kalvestek, den kan brukes til så uendelig mye mer, med mye spennende tilbehør. 
     her i huset liker vi den på "gamlemåten" :)


     

     

     

     

     

    Legger ved denne tabellen som jeg syntes er grei å bruke når jeg steker kjøtt . Du finner den  HER






    kanelsnurrer-hvetestang- duft av omsorg

    • 06.09.2013, 09:02

    Da var fredagen her! hva med å starte helgen med en herlig blanding av nyvasket hus og nybakt kanelboller ?:)
    Det er noe eget ved duften av gjærbakst, det slår en hver duft pinne , lys og olje man får kjøpt.
    Det lukter rett og slett kjærlighet og omsorg:)

     

     

     

     

    Oppskrift

    3 dl melk
    100 g smør
    Smelt  smøret og bland med melken

     

    8 dl hvetemel
    1 pose tørrgjær
     1 dl sukker
    1ts kardemommo
    1/2ts kanel

    Sikt det tørre i en bakeboll, hell over melken og smøret, pass at det ikke er varmere enn 37 grader. Elt deigen godt, den skal være smidig.

    Trekk plast over bakebollen, sett den på ett lunt sted og la den heve til minst dobbel str.
    Ett triks for å sjekke om den er ferdig, trykk lett fingeren i deigen, fingermerket skal da forsvinne:)

    Mens deigen hever lager du krem med vaniljesmak, jeg har bruk  regal sin og
    tilsatt litt ekstra sukker og noen dråper med vanilje esens.Enkelt, godt og greit

    Elt deigen for hånd når den er ferdig hevet, kjevle ut en stor rektagulær firkant,
    smør ut vaniljekremen, men ikke helt ut på kantene.strø over kanel og sukker .
    rull firkanten sammen, del opp i små emner og legg de i muffinsformer og over på ett stekebrett.

    Jeg har også tatt en del av deigen, kjevlet ut til en rekatgulærfirkant, t
    rykket ei renne i midten og tatt vailje krem i den, da blir det hvetestang. 

     Trekk plast over, sett de på ett lunt sted, eller enda bedre, over vannbad. Her kan du også bruke fingertrikse som jeg nevnet over. TRYKK LETT !

    steks på 220 grader i ca 12 min :) hvetestangen må ha noen ekstra min.
    sjekk under bollene og stangen. Er fargen lett gylden under, er de ferdige :) 



     

     

     

    Baker du til helgen ? 

     

     

     

     

    #mat  #bake #diy  #hjemmelaget  #blogg  

     

     

    <a href="http://www.bloglovin.com/blog/10262852/?claim=b54pz8rsy6r">Follow my blog with Bloglovin</a>

     

     

    *Plutselig tilbake :)






    Klippfisk- Ovnsbakt

    • 04.09.2013, 09:31

     

    Hver uke lager jeg meny over ukens middager, dette for å slippe å handle hver dag, det er både økonomisk og tidsparende:) Det er også en fin måte å sirkulere på det man har i fryseren og kjøleskap. Her blir det kastet minimalt med mat etter jeg begynnte med det, ett lite tips ;)
    I da står det klippfisk, spennende og ikke helt hverdagskost for oss. 
    Oppskriften får dere nedenfor: 

     

     

    Klippfisk-bakt i ovn (3porsjoner),
    her trengs det litt forbredelser så viktig å planlegge noen dager frem i tid:)

    Du trenger:


    3 ferdig utvannet fiskestykker ( dette står på pakken, ofte er det fra 2-4 døgn)

    9 stk små poteter
    1 gul løk
    1 rød paprika
    1 gul paprika
    1grønn paprika
    paprikakrydder

    Olivenolje
    1 hvitløk
    kvernet pepper 

    3 skiver med Spekeskinke

     

     



    Slik gjør du:

    Kvelden før-
    Lag en marinade med :
    3 dl olivenolje 
    1 finhakket hvitløk
    1 ts kvernet pepper

    Legg fiskestykkene sammen med marinaden å la den ligge natten over. 

     

     

    Skrell poteter og kok de i 6-7 min
    skjær løk og paprika i i biter og legg det i en stor ildfast form, sammen med potetene.

    Ta fisken ut av marinaden, skjær en lomme i siden på fiskestykket, putt inn en skive med spekeskinke. 
    Legg stykkne over resten av grønnsakene .

    Hell gjerne litt av marinaden over potetene, om ønskelig.
    tilslutt drysser du litt paprika pulver over det hele.

     

    Stekes i ovnen på 220 grader, i ca 15 min. 

     

     



     

    Dette blir en middag med mye smak og herlige farger!

     



    Selv om retten krever litt planlegging, er det enkel rett! 

    fisken får du tak i HER   :)







    #mat #oppskrift #middag #fiks #klippfisk  







    hits