Ditt Navn




Fastelavn boller- Saftige

  • 28.02.2014, 14:06

Søndag 2 mars er det fastelavn og da hører det boller med, gjerne med melis dryss og krem inni. En anne ting som hører til er å lage fastelavnris av bjørkekvist og fargeglade fjær. 


(bilde fra #pinterest )



Dette sier Wikipedia om fastelaven :

"Til fastelavn knytter det seg mange, til dels eldgamle, skikker som fra først av hørte til en hedensk vårfest. Skikkene henspiller derfor på overgangen fra vinter til vår. Best bevart er fastelavnsriset, som ble brukt som en fruktbarhetsvekker. Det var dermed jorden foran plogen, trær, dyr og familiens kvinner som fikk seg en runde med riset.

Andre skikker var utkledningsleker, våpenkamper, brenning av rituelle bål og å spenne nakne jomfruer foran plogen."

 

Her i huset holder vi oss til bollebaking :)
Oppskriften på bollene jeg sverger til har jeg delt med dere tidliger, men gjør det gjerne igjen ;)
 Oppskrift på mine saftige og utrolig gode boller finner du HER 



Da er det kun timer til det er helg, tv titting og sofa sløving ;)

Baker du boller til fastelavn ? 

 

 

 

#blogg #hverdag #mat #kosthold #fastelavn #boller #oppskrift #morsinunge






Hveteboller-Mandagskos

  • 04.11.2013, 11:43

Da var mandagen her og hva er vel bedre enn å unne seg litt kos etter arbeid med saftigeboller, eller om du har fri i dag så kan du overraske ungene eller mannen med nystekte boller når de kommer inn døren ?:)
Disse hvetebollen er kjempe gode!! Selv bakeren i huset forsyntes seg flere ganger, og han er kresen på gjærbakst!:) 

 

 

 


 

5 Dl Melk
50 gram gjær
2 egg
200 gram sukker
2 ts malt kardemomme
10-11 dl hvetemel
200 gram romtemperet smør

Slik gjør du:
Varm melken til den er 37 grader. Hell den over i bakebollen og rør ut gjæren. Tilsett egget og sikt det tørre inn .
Elt deigen godt på lav hastighet. Når deigen er smidig, tilsetter du smøret, ta en terning av gangen og kjør deigen på lav hastighet i minst 10 min.

Dekk bakebollen med plast, sett den på ett varmt og lunt sted. La den heve til dobbel str.
Trill ut bollen, bruk vekt om du har, slik at hvert emne veier like mye.Stekingen vil da bli perfekt:)
Plensle bollene med ett sammenvispet egg.

Dekk stekebrette med plast. Sett gjerne ett høyt glass i midten av brettet slik at ikke plasten kommer nedi bolledeigen og de klapper sammen når du fjerner plasten. Etterheves til dobbel str.
Bollen er klare til steiking når du kan trykke en finger lett inn og den spretter utigjen ;)

Stekes på 200 grader i ca 10 min. 


Sett bollen godt fra hverandre på stekebrettet, disse blir store.

 

Sett alltid stekeovnen på 20 grader mer før du setter inn baksten. Du vil alltid slippe ut mye varme når du lukker opp døra. Det er viktig at gradene stemmer når bollene skal inn i ovnen.
For å sjekke om de er ferdig stekt etter ti minutter, bruk en stekespade og løft en bolle forsiktig opp, er den gylden UNDER er den ferdig:) 

 




Jeg fikk jo litt hjelp av bakeren i huset, og resultatet ble kjempe saftige, lette og luftige boller. 
Hemmligheten  er hveneingen, her må du ha is i magen og tolmodighet.   Det er også viktig å ikke drepe gjærene.
Det er bedre å ha litt for kald væske enn for varm, deigen blir raskt litt varm om du bruker en eltemaskin alikevel.  
Har du hatt litt for kald væske tar bare den første heve prosessen litt lenger tid, men har du for varm væske kan du lett kvele gjæren og det blir ingen heve prosess.. 


#mat #matogdrikke #bake #bakst #gjærdeig #boller #husmor #morsinunge #alleoppskrifter

 

Hva gjør du for at mandagen skal bli en god dag ?:)

 

*Plutselig tilbake:)






Pizzabunn-smak av Italia

  • 11.10.2013, 09:48

 

Siden jeg har lagt ut pizzafyll, kommer oppskrift på bunn i dag, det er jo fredag :)

 

 

4 Dl hvetemel
1 1/2 dl lunket vann
1 knivspiss salt
2 ss olje

Heves i ca 30 min

Ønsker du fortgang i heveprosessen eller en litt tykkere pizzabunn, tilsett ett lite dryss sukker i deigen, det gir god næring til gjæren :)

Kjevle ut deigen i en bakepapirkledd langpanne, om du ønsker den ekstra tynn og sprø, prikk bunnen med en gaffel før du tar på resten av fyllet. 

Oppskrift på pizzafyll får du HER

 

 




Smør ut pizza fyllet, strø over ost, en blaning av norvegia og mozzarella er namnam! 
Legg over rå biffstrimler

 

Stekes på 250 grader i ca 15 min

 

 

 

 

#pizza #mat #matogdrikke #alleoppskrifter #italia #homemade 

 

 

 

*plutselig tilbake:)






Grovbrød- Morsinunge spesial

  • 30.09.2013, 17:57

 

Etter en hel helg uten nett(!!) er jeg nå tilbake:) Skremmende hvor avhening man kan bli av internett,
jeg har revet meg i håret og løpt på veggene i frustrasjon over at min kjæreste MAC nektet å ta meg inn i internettets herlig verden.
Etter litt hjelp fra samboer er jeg nå på nett igjen og alt er som det skal ;)

 

Lovet oppskrift på #morsinunge brød, her kommer det : 

 

 

100g smelta smør
4dl melk
1/2 pk gjær

6 dl hvetemel
4dl kruskakli
6dl samaltvete
4dl havregryn
1 dl linfrø
1 ss honning 
1 ts salt

Smelt smøret og bland i melken. når blandingen er fingervarmt (37 grader) , tilsett gjæren .

Hell væsken opp i bakebollen, tilsett deretter det tørre.
Ved å ta denne rekkefølgen er det lettere å elte den sammen ved hjelp av kjøkkenmaskinen.
Kjør deigen på lav hastighet til den får ett godt glutennettverk, du skal kunne dra deigen uten at de går fra hverandre.

 

Trekk plastfolie over bakebollen og sett den på ett lunt sted.
Deigen er ferdig hevet når du stikker en finger lett i deigen, og deigen spretter tilbake.

Del deigen i tre eller fire emner (avhenig av str på formene) , det aller beste er å bruke vekt så du er sikker på brøden veier like mye.

Legg deigen over i brødformene, pensle med vann og dryss over solsikkekjærner eller havregryn.

Fyll en dyp langpanne med VARMT vann, legg over ei rist og sett brødformen oppå, dekk over med plast.
For å unngå at plasten setter seg fast i brødene under heveing setter jeg to stk høye glass mellom brødformene.

Hevingstiden avhenger av gjæren, ved hjelp av sukker i deigen vil denne prosessen gå noe fortere, så følg med.
Bruk samme triks som over for å sjekke om de er ferdige.

 

Stekes på 200 grader i ca 40 min.
Jeg setter alltid ovnen på 20-30 grader mer før jeg setter inn baksten, dette er pga  at når du åpner ovnen for å sette inn baksten taper du mye varme . 

 

 

 

 



Serveres med godt pålegg og en kopp kakao :)

 

 

 

#diy #mat #bakst #brød #alleoppskrifter 




*plutselig tilbake :) 







hits